Principiile Rotary au fost dezvoltate de-a lungul anilor pentru le a da Rotarienilor un scop și o direcție comună puternică. Ele servesc drept fundație pentru relațiile noastre cu ceilalți și pentru măsurile pe care le luăm în lume.

Scopul Rotary

Scopul principal al Rotary este de a încuraja și de a promova idealul serviciului mai presus de sine ca bază a unei întreprinderi demne dar, în special, de a încuraja și promova:

  • Dezvoltarea cunoștințelor proprii pentru serviciul mai presus de sine;
  • Standardele etice înalte în afaceri și în mediul profesional, recunoașterea meritelor tuturor ocupațiilor utile și evidențierea ocupației fiecărui Rotarian ca o oportunitate de a servi societatea;
  • Insuflarea idealului de serviciu mai presus de sine în viața fiecărui Rotarian;
  • Înțelegerea internațională, bunăvoința și pacea prin intermediul unei părtășii a oamenilor de afaceri și a profesioniștilor, uniți de idealul serviciului mai presus de sine.

Testul celor Patru Întrebări

Testul celor Patru Întrebări este un ghid etic de care Rotarienii  se folosesc în toate relațiile lor, fie ele personale și/sau profesionale. Testul a fost tradus în mai mult de 100 de limbi, iar Rotarienii îl recitesc la întâlnirile clubului.
„Dintre lucrurile pe care le gândim, spunem sau facem:
  1. Este adevărat?
  2. Este cinstit pentru oricine este implicat?
  3. Va întări și stimula atât prietenia, cât și bunăvoința?
  4. Va servi în beneficiul tuturor celor implicați?”

5 căi de a servi

În Rotary există 5 căi prin care putem deservi societatea și comunitățile din care facem parte, care sunt fundamentale pentru activitățile clubului:

Serviciul pentru club

Această cale se concentrează asupra dezvoltării cluburilor. Un club înfloritor este ancorat de relații puternice și de un plan activ de dezvoltare a membership-ului.

Serviciul vocațional

Această cale impune membrilor să servească cu integritate și să se folosească de expertiza lor profesională pentru a identifica și rezolva probleme sau nevoi ale societății.

Serviciul în folosul comunității

Această cale încurajează Rotarienii să găsească cele mai bune metode de a îmbunătăți calitatea vieții pentru oamenii din comunităților lor și de a deservi interesul public.

Serviciul internațional

Această cale exemplifică influența pe care Rotary o are asupra păcii și a înțelegerii internaționale. Susținem acest serviciu prin sponsorizarea sau voluntariatul în proiecte internaționale, căutând parteneri în străinătate și multe altele.

Serviciul pentru tineri

Această cale recunoaște importantă mobilizării tinerilor spre leadership, cu scopul de a îi ajuta să își dezvolte abilitățile de conducere prin diferite programe - Interact, Rotaract, Rotary Youth Exchange etc.