Sănătatea este totul

400 de milioane de oameni din lume nu își pot permite sau nu au acces la asistența medicală de bază, aceasta este statistica dură a realității zilelor noastre. Dreptul la sănătate este unul fundamental, noi cei din Rotary credem cu tărie acest lucru, de aceea am decis să desfășurăm cât de multe proiecte în acest domeniu.

Sistemul de sănătate este problematic nu doar la noi în țară, ci peste tot în lume. Accesul la sănătate este defectuos, condițiile în care oamenii sunt tratați sunt precare, iar sistemul medical românesc este perceput drept cel mai slab din întreaga Europă.

România este, în prezent, pe primul loc când vine vorba despre rata infecțiilor intra-spitalicești și a decesului din cauza cancerului sau a bolilor cardiovasculare. Iar în ceea ce privește cheltuielile pentru sănătate, pe cap de locuitor, ne aflăm la coada clasamentului.

Îmbunătățirea sistemului medical

În Rotary, ne concentrăm foarte mult eforturile în a transforma sistemul medical. Dar sistemul este nevoie să fie schimbat pe foarte multe planuri, iar asta se face doar dacă reușim să transformăm felul în care acordăm atenție sănătății noastre. Secretul e să acționăm ACUM, puternic și hotărât, să schimbăm mentalități și realități deopotrivă.

Cum acționăm în această privință:

Acțiunile de prevenție sunt esențiale într-un sistem medical sănătos. Rotary desfășoară multiple programe de educare și echipare corespunzătoare a comunităților, pentru a preveni răspândirea unor boli. În acest moment putem vorbi de sute de astfel de proiecte în desfășurare la nivel internațional.
Rotary face eforturi pe mai multe planuri în ceea ce ține de tratarea bolilor atât la nivel general, cât și în locuri specifice, de la înființarea unor clinici temporare și centre de donare de sânge până facilități de instruire în comunitățile deservite. De asemenea suntem implicați în crearea de infrastructură care să le permită medicilor, pacienților și guvernelor să colaboreze eficient.
Eforturile noastre majore se duc împotriva unor boli cum sunt malaria, HIV/Sida, Alzheimer, scleroza multiplă, diabet și poliomelită. Scopul nostru este să reușim să construim un sistem de luptă eficient cu fiecare din aceste boli prin mișcări de prevenție sau infrastructură pentru dezvoltarea tratamentelor. Educația în domeniul sănătății are un rol esențial în acest demers, de aceea le oferim oamenilor controale de rutină pentru auz, văz și îngrijirea dentară.

Unul din cele mai ambițioase proiecte, dar, în același timp, și unul din cele mai de succes, este End Polio.

În cadrul acestui amplu proiect Rotary a ajutat la imunizarea a peste 2,5 miliarde de copii în 122 de țări. Până în prezent, Rotary a contribuit cu mai mult de 1,8 miliarde de dolari la eradicarea bolii la nivel mondial.

Credem că

se poate!

Da, putem avea un sistem medical corespunzător, putem să fim mai sănătoși și să trăim mai mult, în condiții mai bune. Acesta este motivul pentru care trebuie să mobilizăm cât mai multe forțe și să acționăm, așa cum facem în Rotary zi de zi.