Timpul nu mai ține cu noi când e vorba de efectele pe care poluarea le are asupra mediului. Ultimele studii afirmă că nu mai există spațiu suficient pe Pământ pentru a planta cantitatea de copaci necesară pentru a putea preveni încălzirea climei cu 2 grade Celsius. Emitem anual în atmosferă aproximativ 30-40 de miliarde de tone de dioxid de carbon, sau gaze cu efect de seră. E naiv să mai credem în acest moment că impactul pe care îl avem asupra mediului este reversibil.

 

Ne aflăm într-o situație critică.​

De la an la an fenomenele extreme sunt mai puternice, mai paradoxale. Ierni fără zăpadă, recorduri inimaginabile de temperaturi pozitive la Polul Nord, coduri roșii de grindină, etc. Pentru a putea opri creșterea temperaturilor medii anuale și pentru a evita această creștere cu 2 grade Celsius, care pare a fi extrem de problematică, ar trebui să oprim complet emisiile de carbon.

Ce reprezintă această
crește cu 2 grade, de fapt?

Pare puțin, însă la nivel global, efectele sunt devastatoare. Aceasta este temperatura la care calotele glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest devin instabile și se topesc în timp record, în condiții alarmante. În cazul în care calota glaciară a Antarcticii s-ar topi în întregime, nivelul marii ar crește cu 3 metri! Dacă s-ar topi și calota glaciară a Groenlandei, nivelul marii ar mai crește cu 7 metri! Cum ar arăta viața la un nivel al mării crescut cu 10 metri? Aproape imposibilă. Sigur dramatică.

 

De-a lungul anilor s-au vehiculat diverse teorii despre cum încălzirea globală este pe punctul de a ne devasta planeta, despre cum emisiile de carbon pe care le producem ne aduc mai aproape de dezastru și despre cum poluarea poate fi cauza morții planetei. Din păcate, aceste teorii încep să devină realitate și efectele se resimt la nivel global, dar și în viața noastră zilnică.

Singura metodă de a putea spera la schimbare este să acționăm

Acum!

Cum acționăm în această privință:

Plantăm copaci. Părerea oamenilor de știință este că dacă plantăm suficient de mulți copaci, putem capta mult din emisiile de CO2. Copacii au nevoie de CO2 că să crească și oferă la schimb oxigen. Așadar, plantările masive de copaci sunt una din soluțiile care ar putea încetini, dacă nu chiar împiedica cu totul efectele încălzirii globale.
Facem curățenie. Poluarea a atins limite îngrijorătoare și are un impact major asupra mediului înconjurător. Rotary are multe acțiuni de conștientizare a opiniei publice despre efectele poluării și ne-am propus să desfășurăm cât mai multe acțiuni de mobilizare prin care să implicăm cetățenii în proiecte de igienizare a unor zone verzi. Implicarea activă, ACUM, este singura noastră șansă.

Putem să reușim împreună!

Cu toate că previziunile sunt sumbre în ceea ce privește viitorul planetei, în Rotary nu ne pierdem speranța și acționăm ACUM! Pentru noi, conștientizarea problemelor de mediu s-a întâmplat cu foarte mulți ani în urmă și, de atunci, lucrăm continuu pentru a contracara efectele acestora. Am făcut eforturi pentru a proteja și susține creșterea pădurilor din districtul nostru, activitate pe care e important să o susținem în continuare.

Plantează
ACUM!

Împreună reușim, an de an, să plantăm sute de mii de copaci, pe tot teritoriul României. Cluburile Rotary, Rotaract și Interact din tot districtul, împreună cu voluntarii din comunitățile pe care le deservesc, lucrează anual la creșterea pădurilor, prin zecile de proiecte de plantare pe care le avem în desfășurare. Previziunile nefaste sunt reversibile și împreună vom reuși să lăsăm în urmă un Pământ mai curat și mai bogat în păduri.