Timpul nu mai ține cu noi când e vorba de efectele pe care poluarea le are asupra mediului. Ultimele studii afirmă că nu mai există spațiu suficient pe Pământ pentru a planta cantitatea de copaci necesară pentru a putea preveni încălzirea climei cu 2 grade Celsius. Emitem anual în atmosferă aproximativ 30-40 de miliarde de tone de dioxid de carbon, sau gaze cu efect de seră. E naiv să mai credem în acest moment că impactul pe care îl avem asupra mediului este reversibil.

 

Ne aflăm într-o situație critică.​

De la an la an fenomenele extreme sunt mai puternice, mai paradoxale. Ierni fără zăpadă, recorduri inimaginabile de temperaturi pozitive la Polul Nord, coduri roșii de grindină, etc. Pentru a putea opri creșterea temperaturilor medii anuale și pentru a evita această creștere cu 2 grade Celsius, care pare a fi extrem de problematică, ar trebui să oprim complet emisiile de carbon.

Ce reprezintă această
crește cu 2 grade, de fapt?

Pare puțin, însă la nivel global, efectele sunt devastatoare. Aceasta este temperatura la care calotele glaciare din Groenlanda și Antarctica de Vest devin instabile și se topesc în timp record, în condiții alarmante. În cazul în care calota glaciară a Antarcticii s-ar topi în întregime, nivelul marii ar crește cu 3 metri! Dacă s-ar topi și calota glaciară a Groenlandei, nivelul marii ar mai crește cu 7 metri! Cum ar arăta viața la un nivel al mării crescut cu 10 metri? Aproape imposibilă. Sigur dramatică.

 

De-a lungul anilor s-au vehiculat diverse teorii despre cum încălzirea globală este pe punctul de a ne devasta planeta, despre cum emisiile de carbon pe care le producem ne aduc mai aproape de dezastru și despre cum poluarea poate fi cauza morții planetei. Din păcate, aceste teorii încep să devină realitate și efectele se resimt la nivel global, dar și în viața noastră zilnică.