MAI – YOUTH SERVICE

O cooperare mai strânsă între cluburi și generațiile tinere va transforma felul în care creăm o schimbare în bine de durată.

Când mentorul este pregătit, elevul apare.

SUNTEM OAMENI DE ACȚIUNE. Rotary este locul în care vecinii, prietenii sunt cei care găsesc soluții la probleme, împărtășesc idei, se alătură altor lideri și iau măsuri pentru a crea schimbări de durată.

CONECTĂM OAMENII. Rotary reunește mai mult de 1,2 milioane de oameni. Împreună, vedem o lume în care oamenii se reunesc și iau măsuri pentru a crea schimbări de durată – pe tot globul, în comunitățile noastre și în noi înșine.

SOLUȚIONĂM PROBLEME. Nicio provocare nu este prea mare pentru noi. De mai bine de 115 ani, am creat punți de legătură între culturi și continente pentru a promova pacea, combate analfabetismul și sărăcia, pentru a promova apa curată și salubritatea și pentru a combate bolile. 2.5 MILIARDE de copii au fost imunizați împotriva poliomielitei, reușind să eradicăm virusul în proporție de 99%.

Realizările noastre au un impact colosal, însă acesta poate fi și mai mare. Rotary crede în dezvoltarea viitoarei generații de lideri care să ducă realizările organizației noastre și mai departe. Programele noastre ajută liderii mai tineri să-și dezvolte abilități de leadership, să promoveze importanța educației și să învețe valoarea voluntariatului pentru comunitate.

Cluburile Rotaract reunesc persoane cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani pentru a face schimb de idei cu lideri din comunitate, pentru a dezvolta abilități de conducere, dar și profesionale și pentru a se distra prin serviciu mai presus de sine.

Cluburile Interact reunesc tinerii cu vârste cuprinse între 12-18 ani pentru a dezvolta abilități de leadership și a învăța despre lume, prin proiecte și activități de serviciu mai presus de sine. Cluburile Interact organizează cel puțin două proiecte în fiecare an, unul care ajută școala sau comunitatea lor și unul care promovează înțelegerea internațională. Clubul Rotary sponsorizează și îndrumă cluburile Interact în timp ce desfășoară proiecte și dezvoltă abilități de leadership.

Premiile Rotary Youth Leadership – RYLA este un program de dezvoltare a leadershipului pentru tinerii care doresc să învețe noi abilități, să își dezvolte încrederea și să se distreze. Evenimentele variază de la seminarii de o zi până la tabere lungi. RYLA este o experiență de leadership intens organizată de cluburile și districtele Rotary.

Rotary Youth Exchange – Schimbul de Tineret Rotary construiește pacea. Elevii învață o limbă nouă, descoperă o altă cultură și devin cu adevărat cetățeni globali. Schimburile pentru studenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani sunt sponsorizate de cluburile Rotary din peste 100 de țări.

New Generations Service Exchange – Schimbul de serviciu de generații noi este un program personalizabil, pe termen scurt, pentru studenți și profesioniști până la 30 de ani. Participanții pot proiecta schimburi care combină obiectivele lor profesionale cu un proiect umanitar.

Ce au în comun aceste programe de tineret? Toate sunt conectate la un club Rotary. În comunitățile din întreaga lume, membrii Rotary, Rotaract și Interact lucrează cot la cot pentru a acționa prin intermediul serviciului. De la orașele mari la localitățile rurale, tinerii schimbă comunități. Ei decid cum să își organizeze și să își conducă cluburile, să gestioneze fondurile proprii și să planifice și să desfășoare activități și proiecte de servicii. Sponsorii, adică cluburile Rotary, oferă îndrumare și sprijin și lucrează cu clubul Rotaract și Interact ca parteneri în serviciu.

De ce este atât de important ca noi, cei din Rotary, să le oferim sprijin și mentorat celor mai tineri? Pentru că ei sunt viitorii lideri ai comunităților. De aceea, au nevoie să le arătăm, în primul rând prin fapte, care sunt principiile și credințele noastre, iar pe urmă să le oferim sfaturi și suport pentru a-și dezvolta potențialul maxim.

“Rotary Mentoring” este primul meu proiect districtual, lansat în anul rotarian 2015-2016 împreună cu Gabriela Puskas:

http://mentoring.rotary2241.org/

“Rotary Mentoring” este un program de mentorat care se adresează întregii familii Rotary, creând o punte între generații, prin care se realizează o experiență transformatoare de ambele părți. Principalul obiectiv al programului este formarea de mentori și a unei tinere generații din Districtul 2241 în competențe de leadership și îndrumare specializată în carieră. Prin mentorat, tinerii din Rotaract au acces la un program structurat care le dezvoltă gândirea, înțelegerea în profunzime a Rotary, orientarea spre rezultate, empatia, răbdarea, competențele de leadership în voluntariat și în profesie din partea unor persoane cu înalte competențe profesionale și distincții morale. Aceste rezultate vor strânge relațiile dintre generațiile de voluntari și vor crește calitatea membrilor Rotary prin transferul de informații, bune practici, know-how, și deci impactul pozitiv în societate.

Printre beneficiile majore, de care beneficiază indirect cluburile Rotary prin acest proiect, se numără vizibilitatea, promovarea și retenția tinerilor cu competențe excepționale de leadership și mentoring, ceea ce pe termen lung contribuie la formarea viitoarei generații de lideri.

Pentru a deveni lideri, ei au nevoie de contextul potrivit: cluburi Interact, Rotaract, RYLA, Youth Exchange și Service Exchange. În aceste medii, ghidați de principiile Rotary, îi putem ajuta să:

 • se conecteze cu liderii din comunitatea dvs. și din întreaga lume
 • își construiască abilitățile profesionale și să câștige experiență
 • le fie oferită ocazia să își îmbogățească experiența profesională prin serviciu
 • învețe să construiască abilități de comunicare și rezolvare a problemelor
 • descoperă strategiile pentru a deveni un lider dinamic în școală sau comunitate
 • afle mai multe de la liderii comunității, experți în domeniu și mentori, de la egal la egal
 • deblocheze potențialul pentru a transforma motivația în acțiune
 • dezvolte abilități de leadership pe tot parcursul vieții
 • învețe o limbă și o cultură nouă
 • devină cetățeni globali
 • distreze și să formeze prietenii de durată cu tineri din întreaga lume

Haideți să ne concentrăm atenția nu doar în această lună, ci să ținem tot timpul legătura cu cei tineri, nu doar pentru chestiuni organizatorice, ci mai ales în virtutea prieteniei.

Suntem cu toții ajunși la o anumită maturitate profesională în care putem să oferim cunoștințele noastre celor care au nevoie de îndrumare. Gândiți-vă la cei care v-au sprijinit chiar și numai cu o vorbă înțeleaptă într-un moment crucial din viața voastră. Vă invit să luați în considerare mentoratul ca formă de serviciu mai presus de sine, formarea de lideri prin împărtășirea experienței Rotary.

Nu doar că veți sprijini noua generație de lideri, dar veți avea surpriza că veți învăța și voi la fel de multe de la ei. Cred că Rotary are mare nevoie de viziunea Rotaract și Interact, pentru a avea privirea de ansamblu din mai multe perspective. Cred că o cooperare mai strânsă între cluburi și generațiile tinere va transforma felul în care creăm schimbare în bine de durată. Invitați tinerii să-și expună punctele de vedere. S-ar putea să fiți plăcut surprinși și să învățați lucruri noi.

Când mentorul este pregătit, elevul apare. 

Împărtășește cu noi rezultatul și impactul acțiunilor pe care le organizezi și arată-ne cum contribui la promovarea tinerilor în comunitatea ta!

Cu prietenie,

Marian Neagoe

Guvernator Rotary D2241

 

Te invit să te conectezi cu mine pe

Facebook https://www.facebook.com/marian.neagoe.ACUM/

Instagram https://www.instagram.com/marian.neagoe.acum/

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCPogUGqhq9uVFFRdlU5tHFQ/videos

Website https://www.marianneagoe.com

Leave a comment