Dragi prieteni,

În Rotary, luna martie este dedicată Apei curate pentru că apa curată, canalizarea și educația pentru igienă sunt necesități de bază. Fără acestea, nu poți să construiești un mediu sănătos și o viață productivă. Atunci când oamenii au acces la apă curată și canalizare, bolile transmise prin apă scad, copiii rămân mai sănătoși și frecventează școala regulat, iar mamele pot petrece mai mult timp ajutându-și familiile. 

Apa curată și canalizarea sunt elemente vitale pentru o viață nu doar decentă, ci mai ales sănătoasă. Însă, fără o educație igienico-sanitară solidă, starea de sănătate nu poate fi menținută. Să ne uităm la simplul gest de spălare a mâinilor cu săpun: este cel mai eficient şi ieftin mod de a preveni diferite afecţiuni care duc la îmbolnăvirea a milioane de copii anual. O igienă corectă a mâinilor ne poate feri de peste 200 de boli, printre care: diareea, toxiinfecțiile alimentare, pneumonie și infecții respiratorii, infecții bacteriene, hepatita A, alte infecții virale, boli dermatologice și oftalmologice.

Este nevoie ACUM, mai mult ca oricând, să îi învățăm pe copii, dar și pe adulți despre acest gest banal, având în vedere amploarea răspândirii coronavirusului în întreaga lume. Spălatul corect pe mâini se învață practic, prin gesturi predate și pe urmă repetate. Sunt 6 pași care trebuie repetați și învățați asemeni unei poezii. De aceea vă rog să vă concentrați asupra acțiunilor practicesă mergeți pe teren, în școli și grădinițe, să informați mass-media despre aceste mișcări corecte de spălare a mâinilor. Faceți parteneriate cu mass-media locală și direcțiile de sănătate județene și informați regulat populația cu privire la mișcările corecte de spălare a mâinilor pentru prevenirea bolilor transmisibile. Astfel, veți salva hârtie, copaci, iar banii cheltuiți pe pliante îi puteți folosi pentru a construi toalete în școlile și grădinițele de la țară, asigurând condiții igienico-sanitare demne de secolul în care trăim. 

Spălatul mâinilor este cea mai EFICIENTĂ și IEFTINĂ investiție în sănătatea publică pentru că salvează mai multe vieți decât vaccinarea. Infecțiile care pot fi prevenite printr-o igienă corectă sunt extrem de costisitoare pentru sistemul de sănătate al unei țări, iar pierderile economice asociate situațiilor de carantină, izolare, oprirea producției, duc la efecte devastatoare asupra economiei mondiale.

Educația igienico-sanitară începe cu spălatul mâinilor. Mergeți în școli, grădinițe, licee, universități din comunitatea voastră și vorbiți despre importanța mâinilor curate și a folosirii apei ca resursă limitată. Sunt lucruri pe care mulți dintre adulți nu le cunosc.

La 30 de ani de la Revoluție, în anul 2020: – 39% dintre elevii români sunt analfabeți funcționali. Ocupăm primul loc în UE în acest clasament; – avem peste 2000 de școli și grădinițe cu toaletele în curte, exact ca în Evul Mediu; – peste un sfert (27,7%) din populaţia României trăiește într-o locuinţă care nu are 

toaleta în interiorul casei; – cheltuielile pentru sănătate au atins un minim istoric – sunt cele mai mici din toată Uniunea Europeană atât pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB: 5,2 % din PIB în 2017, comparativ cu media UE de 9,8 %.

Să ne trezim la realitate și să avem curajul să admitem adevărul gol-goluț: speranța de viață în România este printre cele mai scăzute din UE, iar în Republica Moldova, cea mai scăzută din toată Europa. Cauza este lipsa educației la nivel general. Lipsa educației este rețetă sigură pentru speranță de viață scăzută, venituri mici, scăderea dramatică a nivelului de trai al populaţiei, într-un singur cuvânt: sărăcie. Nu ne putem permite ca România și Moldova să fie la nivelul Africii în Europa. E timpul să ne mobilizăm, să ne unim eforturile, să încetăm să mai așteptăm vreo minune și luăm frâiele în mâini: puterea de a schimba e și în mâinile noastre. Suntem oameni de acțiune, FAPTELE ne caracterizează, așa că haideți să trecem la treabă.

România și Moldova au nevoie de o fundație sănătoasă. Dacă sănătate nu avem, nu avem pe ce să construim. Sănătatea este fundația unei societăți. De aici începe tot. De aceea, de 20 de ani, în Rotary D2241, dotăm secții medicale cu aparatură de ultimă generație, salvăm vieți, construim toalete pentru copiii din școli și grădinițe, îi învățăm să-și spele corect mâinile, asigurăm apă în locuri uitate de lume.

La nivel internațional, Rotary oferă oamenilor apă curată, canalizare și igienă prin mai multe programe:

Parteneriat Rotary-USAID: Rotary s-a asociat cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională din Ghana, Madagascar și Uganda pentru a implementa programe durabile, pe termen lung, pentru îmbunătățirea aprovizionării cu apă, canalizare și igienă.

WASH in Schools Target Challenge: Rotary a provocat membrii noștri să dezvolte proiecte de educație durabilă pentru apă, canalizare și igienă în cinci țări: Belize, Guatemala, Honduras, India și Kenya.

Proiecte WASH: Din 2013, Fundația Rotary a investit în peste 1.000 de proiecte WASH în peste 100 de țări. Prin subvenții de la The Rotary Foundation și strângeri de fonduri de către cluburile Rotary, voluntarii noștri au sprijinit purificarea apei, educația pentru igienă, construcția de latrine și gestionarea deșeurilor.

Noi, în Rotary, aducem o perspectivă unică asupra proiectelor în care ne implicăm, diferită de celelalte organizații nonguvernamentale. Noi avem relații cu liderii locali și cunoaștem nevoile și capacitatea comunității. Ne asociem cu alte organizații, administrații locale sau județene, formăm parteneriate strategice și ne ducem la capăt proiectele.

Ce poți face? Rotarienii stau la masă cu alte organizații pentru a rezolva nevoile educației igienico-sanitare și pentru a asigura soluțiile necesare. Identifică nevoile din comunitatea ta și stabilește un plan de acțiune și de obiective de atins specifice, măsurabile, încadrate într-o perioadă de timp realistă, realizabile. Asigură-te că ai o echipă dedicată doar acelui proiect și care își îndeplinește cu succes obiectivele.

WASRAG este un grup internațional de rotarieni, membri ai familiilor lor, participanți la program și studenți cu experiență și pasiune pentru apă, canalizare și igienă (WASH). WASRAG oferă consultanță cu privire la proiectele WASH pentru club și district, dar și resurse pentru îmbunătățirea inițiativelor. Dacă clubul tău își dorește să realizeze un proiect în domeniul apei și sanitației, accesează www.wasrag.org pentru a găsi resurse, a deveni membru sau a solicita asistență specializată.

GRANTURI. Începând cu ianuarie 2020, Rotary International introduce un model de subvenționare competitiv, extrem de selectiv, care dă dreptul rotarienilor să implementeze proiecte de mare impact, având alături parteneri cu experiență. De aceste proiecte vor beneficia un număr mare de oameni într-o zonă geografică semnificativă folosind o intervenție durabilă, bazată pe dovezi, cu rezultate și impact măsurabile. Fiecare subvenție va sprijini, timp de trei-cinci ani, activități care se aliniază cu una sau mai multe dintre domeniile de interes ale Rotary. Pentru a afla mai multe despre această oportunitate ambițioasă pentru clubul tău, treci la nivelul următor și accesează rotary.org/grants.

ACȚIUNI. Acțiunile de informare și educare le poți face ocazional sau constant, alături de colegii din club sau alți parteneri locali. Ce poți face în școli, în grădinițe, licee sau în comunitatea ta?

– proiecții de videoclipuri educative – concursuri tematice – acțiuni interactive – informări și instruiri – seminarii și simpozioane – consiliere – apariții la radio și tv – articole de informare în presa tipărită și online – facebook live cu specialiști în domeniu

Împărtășește cu noi rezultatul și impactul acțiunilor pe care le organizezi și arată-ne cum contribui la îmbunătățirea nivelul sănătății în comunitatea ta!

Multă sănătate!,

Marian Neagoe

District Governor 2241, Romania si Republica Moldova

 

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

LINK-URI UTILE

GLOBAL GRANTS

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

Leave a comment