APRILIE – MATERNAL & CHILD HEALTH

Mamele nasc lumea. Felul în care ele sunt tratate, protejate, îngrijite și susținute, determină bunăstarea copiilor, deci a națiunii.

În 2017, România conducea topul țărilor UE cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă: 6,7 decese la 1.000 de copii născuţi vii, aproape dublu faţă de media europeană de 3,6. Situația din Republica Moldova este și mai dramatică: rata mortalității infantile este de 3 ori mai mare decât media țărilor Uniunii Europene.

Ce se ascunde în spatele acestor cifre? Un fenomen de proporții dramatice: copii care mor înainte de împlini vârsta de un an, cel mai adesea din cauze care puteau fi prevenite sau tratate. De ce se întâmplă această tragedie? Sistemul medical nu este suficient de pregătit și dotat pentru a-i salva pe copii. Știm deja, sau poate e o noutate pentru voi: România are cea mai mică speranță de viață din întreaga Uniune, iar Republica Moldova are cea mai mică speranță de viață din toată Europa. Vrem să facem ceva în privința asta? Discuții au fost și vor mai fi. Mamele sunt cele mai importante persoane, cele care dau viață, cele care creează lumea. O mamă are nevoie de îngrijire medicală calificată în timpul sarcinii, de supraveghere și asistență calificată în timpul nașterii, dar și de îngrijire post-natală. O treime dintre decesele nou-născuților pot fi prevenite, prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii, şi prin dotarea maternităţilor şi a secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și personal medical calificat.

Mamele nasc lumea. Felul în care ele sunt tratate, protejate, îngrijite și susținute, determină bunăstarea copiilor, deci a națiunii. Dacă mamele sunt puternice și sănătoase, la fel și familiile lor, ceea ce înseamnă că la fel va fi și  întreaga națiune. Să ne uităm la țările care prosperă pe toate planurile, dar mai ales la capitolul fericire: Danemarca, Norvegia, Suedia sau Olanda. Acestea sunt printre cele mai bune națiuni nu doar pentru a fi mamă, ci o femeie în general. Acolo, mamele dispun de susținere din partea guvernelor, concedii maternale și alocații consistente, siguranță generală, dar și flexibilitatea locului de muncă, sisteme de sănătate performante, creșe de cea mai bună calitate și sistem educativ de top. Țările de mai sus au înțeles: viitorul unei națiuni depinde de mamă. 

Dacă mamele ar înceta să se îngrijească de copiii lor, să le ofere toate condițiile pentru a putea participa la școală pregătiți pentru învățare, nu ar mai exista forță de muncă, nu ar mai exista contribuabili în generația următoare. Economia globală s-ar opri. Să ne aducem aminte de tradițiși importanța celor 7 ani de acasă.

Atunci când punem mamele în pericol, punem de fapt în pericol viitorul întregii omeniri. Atunci când punem mamele în centrul atenției, ne îngrijim de fapt de viitorul întregii omeniri. De aceea, atenția pe care Rotary o acordă mamelor și copiilor este primordială.

Rotary pune la dispoziția mamelor și copiilor vulnerabili îngrijiri medicale de înaltă calitate, astfel încât aceștia să poată trăi mai mult și să crească mai puternici. Fundația Rotary ajunge la mame și copii vulnerabili, oferind comunităților ajutorul și pregătirea de care au nevoie pentru a prelua controlul asupra propriilor lor îngrijiri de sănătate maternă și infantilă. Extindem accesul la îngrijiri de calitate, astfel încât mamele și copiii de pretutindeni să aibă aceleași oportunități pentru un viitor sănătos. Se estimează că 5,9 milioane de copii sub vârsta de cinci ani mor în fiecare an din cauza malnutriției, a îngrijirii medicale neadecvate și a igienizării deficitare – toate acestea putând fi prevenite. De ce omenirea nu declanșează o stare de urgență și pentru ucigașii nevăzuți: corupțiabirocrația, intoleranțși indiferența?

Cum prevenim? 

HIV – Rotary oferă educație, imunizări, truse de naștere și clinici de sănătate mobilă. În unele țări, femeile sunt învățate cum să prevină transmiterea HIV de la mamă la sugar, cum să alăpteze și cum să se protejeze pe ele și pe copiii lor de boli.

Clinici prenatale mobile – Haiti are cea mai mare rată a mortalității materne și infantile din orice țară din emisfera sudică. Rotary a oferit un Jeep medical complet echipat voluntarilor și moașelor, pentru a ajunge la mame și copii în zone îndepărtate.

Screeningul cancerului – Rotarienii au furnizat o unitate mobilă de screening pentru cancer și traininguri de conștientizare în jurul Chennai, India, unde există o rată mare de mortalitate a femeilor cu cancer de sân și de col uterin din cauza diagnosticului târziu.

Prevenirea rănilor și a deceselor – Membrii Rotary au lansat un proiect pilot, pe o perioadă de cinci ani, de 3 milioane de dolari, pentru a salva viețile mamelor și copiilor în timpul nașterilor la domiciliu, în Nigeria.

End Polio Now – Rotary este o comunitate internațională, care reunește lideri care fac pasul pentru a face față celor mai dificile provocări ale lumii, la nivel local și global. Eradicarea poliomielitei este unul dintre eforturile noastre cele mai îndelungate(30 de ani) și cele mai importante. Alături de partenerii noștri, am ajutat la imunizarea a peste 2,5 miliarde de copii împotriva poliomielitei, în 122 de țări. Am redus cazurile de poliomielită cu 99,9% la nivel mondial și nu ne vom opri până nu vom pune capăt bolii. De mai bine de doi ani, mai sunt cazuri de poliomielită sălbatică în doar două țări, Afganistan și Pakistan, însă imunizarea trebuie continuată.

Ce facem în D2241 – România și Republica Moldova?

1.De 20 de ani încoace, Rotary D2241 dotează maternitățile cu incubatoare și aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, și cu probleme. Toate aceste acțiuni au dus la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mamelor și a nou-născuților.

2. Vreau să felicit toate cluburile din District care derulează de mai mulți ani acțiuni educative de profilaxie pentru copii, cea mai bună investiție în sănătate. Mă refer aici la programe educative în școlile și grădinițele din cele două țări, cu privire la igiena mâinilor, a dinților.

3.Vreau să felicit și cluburile care renovează secții din spitale și să invit cluburile care nu au încă acțiuni în această arie să identifice nevoile din comunitate și să treacă la fapte. Toate acțiunile voastre SALVEAZĂ VIEȚI! Implicarea, dărnicia voastră salvează vieți! Acțiunile voastre au un impact colosal, să nu uitați niciodată acest lucru. 

4.Districtul nostru în acest an jubiliar are un proiect istoric de a colecta donații în valoare de 100,000 $ pentru campania END POLIO NOW, pentru ca toți copiii de pe glob să fie vaccinați și protejați împotriva acestei boli necruțătoare.Vă felicit si vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles și ați donat. Am surprins gesturi de o generozitate remarcabilă a unor rotarieni autentici.  Suntem parte dintr-un întreg, Rotary, a cărui misiune, asumată de 30 de ani, este să eradicheze virusul poliomielitei de pe fața globului. Acționăm ca un întreg și intervenim acolo unde este nevoie de noi. Arătăm că suntem un partener de încredere, solidar cu eforturile uriașe ale organizației și partenerilor precum Gates Foundation.

  1. Un loc aparte îl are proiectul “Salvaţi inima unui copil” în parteneriat cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, care are ca obiectiv salvarea copiilor cu afecţiuni cardiace. Echipe de medici cardiologi specializați vin în misiuni periodice în București, pregătesc cadre medicale românești și operează gratuit, oferind astfel copiilor o șansă la viață.

Fiecare viață contează, de aceea atașamentul vostru în Rotary este extrem de important. Suntem norocoși și binecuvântați să facem voluntariat, am simțit cu toții această chemare, iar statisticile de mai sus ne arată că încă mai sunt multe de făcut: cele mai vulnerabile ființe au nevoie de noi și de implicarea noastră.

Îmi doresc ca această scrisoare să vă motiveze și mai mult să vă implicați în proiecte dedicate sănătății mamei și a copilului. Puteți dota secții din maternități, din spitale de copii, puteți organiza acțiuni de informare, consiliere, de optimizare a prevenirii și a tratamentului bolilor acute. Vă încurajez să formați parteneriate cu organizații non-guvernamentale puternice sau chiar instituții spitalicești și să conveniți asupra unei strategii de acțiune de dotare etapizată. Fiecare oraș are nevoie de intervenția voastră, iar aportul pe care îl veți aduce în comunitatea voastră va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții nou-născuților și a mamelor. Împărtășiți comunității voastre acțiunile pe care le organizați și arătați cum contribuiți la îmbunătățirea sănătății mamei și a copilului din orașul vostru! Astfel, îi veți inspira pe alții să vi se alăture sau să vă susțină acțiunile cu donații.

La nivelul cluburilor din București, în luna decembrie am avut un parteneriat cu Asociația Dăruiește viață. Dacă nu știți cine sunt cele două doamne, vă spun doar atât: au strâns peste 15 milioane de euro doar din donațiile oamenilor.

Aceste două doamne au arătat că se poate. “Noi Facem un Spital” este un fenomen, o replică la credința că “nu se poate face nimic în România”, o provocare pentru românii de pretutindeni să îndrăznească să creadă în forța proprie și în forța comunității. Să iasă din postura de victimă, să nu mai aștepte și să își construiască singuri țara pe care și-o doresc. Cărămidă cu cărămidă. Vă invit să le citiți povestea aici:

https://www.iqads.ro/articol/44009/carmen-uscatu-noi-facem-un-spital-este-un-fenomen-o-replica-la-credinta-ca-nu-se

Și vă invit să vă pregătiți cu donații și acțiuni creative, distractive, petreceri și activități pline de bucurie pentru strângerea de fonduri în sprijinul proiectelor din aria de acțiune Sănătatea Mamei și a Copilului. Și, bineînțeles, împărtășiți cu noi rezultatul și impactul acțiunilor pe care le organizați și arătați-ne cum contribuiți la îmbunătățirea nivelul sănătății mamei și a copilului în comunitatea voastră! Dorim sa multiplicăm aceste gesturi, aceste proiecte.

Proiectul END POLIO NOW a fost un bun antrenament. Cred că forța organizației noastre se poate materializa în și mai multe vieți salvate. Sunt încrezător în puterea, forța, determinarea și dedicarea celor care se hotărăsc să treacă la fapte. De aceea, îmi face o deosebită onoare să anunț că în proiectul districtual END COVID NOW, am depășit 1.100.000 dolari implicați în proiectele cluburilor noastre, și că ne îndreptăm cu optimism spre 1.500.000 dolari. 

Vă felicit cu respect șadmirație pentru implicare și rezultate!

Multă sănătate!

Marian Neagoe

Guvernator Rotary D2241

Te invit să te conectezi cu mine pe

Facebook https://www.facebook.com/marian.neagoe.ACUM/

Instagram https://www.instagram.com/marian.neagoe.acum/

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCPogUGqhq9uVFFRdlU5tHFQ/videos

Website https://www.marianneagoe.com

Save this link to your bookmarks to access the best free online web developer tools: html-css-js.com. I hope it will help a lot!

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

LINK-URI UTILE

GLOBAL GRANTS

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

Leave a comment