Dragi prieteni,

Iată că au trecut aproape 6 luni din anul Rotary Connects The World. A fost o perioadă intensă, cu multe călătorii, vizite, evenimente, dar și multe momente de sărbătoare petrecute alături de voi. Scriu aceste rânduri la doar câteva zile după ce am sărbătorit împreună Ziua Națională la Alba Iulia. Să fim toți îmbrăcați în straie populare în orașul Marii Uniri, să formăm harta Districtului în albastru, galben și roșu, să ne adunăm din toate colțurile Districtului în spiritul prieteniei, sunt amintiri dragi care vor rămâne mereu cu mine.

Mandatul de Guvernator mi-a dat ocazia să revăd prieteni vechi din Rotary, să cunosc oameni noi, de acțiune, oameni care fac cu adevărat diferența, să fiu mai aproape de realitățile cu care se confruntă cluburile, să înțeleg mai bine diversitatea fiecărui club, nevoile specifice fiecărei comunități, dar mai mult decât atât să înțeleg și să văd clar că ceea ce ne unește este într-adevăr servicul mai presus de sine. La fiecare vizită de club remarc acea sclipire specifică voluntarilor în ochii voștri și mi se umple sufletul de bucurie de fiecare dată când vă aud entuziasmul. Să nu vă pierdeți niciodată entuziasmul, pasiunea pentru viață și dorința de a lăsa ceva frumos în urma voastră. Acestea sunt cele mai frumoase cadouri pe care puteți să vi le faceți!

În calendarul Rotary, luna decembrie este și luna dedicată prevenției bolilor. Rotary International consideră că asistența medicală de calitate trebuie să fie accesibilă pentru toată lumea. Cu toate acestea, 400 de milioane de oameni din lume nu își pot permite sau nu au acces la îngrijiri medicale de bază.

Boala are ca rezultat mizeria, durerea și sărăcia pentru milioane de oameni din întreaga lume. Acesta este motivul pentru care tratarea și prevenirea bolii sunt atât de importante pentru organizația noastră. Implementăm proiecte atât mari, cât și mici. Am înființat clinici temporare, centre de donare de sânge și facilități de instruire în comunități subzistente, care se luptă cu focare de boli, și le-am oferit acces la îngrijirea sănătății. Proiectăm și construim infrastructura care să le permită medicilor rezultate de excepție pentru pacienți și, indirect, creăm o valoare adăugată inestimabilă comunităților, guvernelor, companiilor care au angajați mai sănătoși, mai educați, mai eficienți, mai productivi la locul de muncă.

Membrii noștri de pe întreg globul combat boli precum malaria, HIV / SIDA, Alzheimer, scleroza multiplă, diabetul și poliomielita. Prevenirea este extrem de importantă, salvează nu doar vieți, ci și cheltuielile de miliarde de dolari ale statelor, motiv pentru care ne concentrăm și pe educația pentru sănătate.

CUM AJUTĂM?

Educăm și dotăm comunitățile pentru a opri răspândirea bolilor care pot pune viața în pericol. Membrii Rotary au sute de proiecte de sănătate în derulare, în întreaga lume. În România și Republica Moldova sunt zeci de proiecte dedicate prevenției bolilor și îngrijirii sănătății. Vreau să vă mulțumesc pentru tot efortul depus și vreau să știți că apreciez enorm dedicarea voastră. Atât în calitate de Guvernator, cât și în calitate de medic de profesie, vreau să vă felicit și să vă încurajez să vă continuați proiectele, ele fac cu adevărat diferența! Știu că prevenția este o acțiune de educație ce se întinde pe termen lung și că efectele acțiunilor voastre le vom vedea abia peste ani și ani, și doar în statistici. Însă fiecare minut pe care îl petrecem educând sau donând bani va salva vieți de la suferință sau poate chiar de la moarte.

Nu putem rezolva toate problemele, dar putem să ne concentrăm să rezolvăm o problemă globală. Rotary International și-a asumat acum 30 de ani o misiune istorică: eradicarea poliomielitei. Alături de Bill & Melinda Gates, Rotary a redus poliomielita cu 99%! Doar două țări au raportat cazuri de poliomielită cauzată de virus, dar niciun copil nu este în siguranță până nu vom vaccina fiecare copil. Aceasta este misiunea principală a organizației noastre, iar noi trebuie să ne alăturăm acestei lupte.

Ce putem face? Putem merge ca voluntari în campaniile de vaccinare. Avem doi membri în districtul nostru care au participat la astfel de acțiuni. Este vorba de Viorel Bunea, care a vaccinat în Africa în urmă cu mai bine de 20 de ani și Anamaria Gîndilă, RC Sibiu Cibinium.

ANAMARIA GÎNDILĂ – singura româncă voluntară în misiunea din India, în februarie 2016, a binevoit să descrie astfel experiența ei:

“Am stat o săptămână în cadrul programului <<National Immunization Days >> organizat de Rotary International alături de voluntari din toată lumea. India e o altă lume, o lume a contrastelor ce nu poate fi descrisă, doar trăită. Am vaccinat în puncte cheie (guri de metrou, intersecții, stații de autobuz), dar și din casă în casă în campaniile door to door.

A fost o experiență din care mi-am dorit foarte mult să fac parte, un vis îndeplinit. Sunt recunoscătoare tuturor voluntarilor și medicilor care se dedică acestei lupte globale, abia acolo am înțeles ce înseamnă efectele devastatoare ale poliomielitei și cât de uriaș este efortul eradicării. Am vizitat spitalul St Stephan din Delhi unde am văzut copii paralizați din cauza acestei boli nemiloase. Acolo am văzut copii, de o vârstă cu copiii mei, care aveau picioarele amputate din cauza poliomielitei. A fost un sentiment îngrozitor, însă abia atunci am putut să înțeleg cu adevărat misiunea noastră.”

Voluntariatul cu deplasare în zone endemice este o posibilitate de implicare, însă e nevoie de mulți bani personali, curaj, timp și dedicare. Putem sprijini și altfel campania END POLIO. Cel mai simplu e să donăm bani, iar în acest sens m-am gândit la suma de 30$/membru. Cred că acum, după 30 de ani, ne putem și noi implica. Cred că este minimul pe care îl putem face ca să susținem organizația noastră să își atingă misiunea. Gândește-te că 30$ înseamnă de fapt 90$ deoarece Fundația Gates triplează fiecare dolar donat de către Rotary. Cu 30$ vaccinezi 50 de copii, iar cu 90$ vaccinezi 150 de copii. Cluburile din District au început deja să strângă banii, iar în acest moment un sfert dintre cluburi au donat pentru END POLIO. Vreau să le mulțumesc pentru că au înțeles cât de mare este impactul acestei donații de minimum 30$/membru și pentru că au răspuns atât de prompt invitației mele. Până acum, am strâns 40,000$ și suntem abia la început. Începem să acționăm ca o forță unitară, ca o familie, ca o echipă și iată cât de puternici am descoperit că suntem!

Vă propun ca fiecare club să fie alături de  misiunea Rotary și să doneze 30$/membru. Este cel mai mic lucru pe care îl putem face, însă efortul nostru comun, al tuturor membrilor Districtului 2241 va fi remarcabil și va face cu adevărat diferența prin amploare și rezultat final. Vom celebra acțiunea comună de strângere a fondurilor și vom premia performanțele deosebite ale membrilor Rotary D2241 din cadrul acestui an jubiliar la Conferința districtuală de la Băile Felix, care va avea loc între 7-10 mai 2020, acolo unde sper să vă revăd pe cat mai mulți.

Haideți să ne unim forțele și să ne reunim în dorința de construcție de proiecte rotariene, de celebrare, premiere și sărbătoare care definește acest mandat.

Vom premia excelența în Rotary în cadrul unei Conferințe districtuale unice, all-inclusive, care va cupride spa, aqua park, apă termală, numeroase piscine, cu posibilitatea de a petrece o vacanță în bună regulă la Băile Felix.

Pentru că decembrie, în Rotary, este luna prevenției bolilor, să reflectăm un moment și să fim recunoscători pentru sănătatea de care avem parte.

Să fim recunoscători și acelora care au făcut munca de prevenție, de vaccinare, educare și cercetare pentru ca noi să putem să trăim mai mult și să ne bucurăm mai mult de VIAȚĂ. Să celebrăm și să onorăm VIAȚA, să o protejăm și să fim în continuare o forță a binelui în lume, așa cum au fost și alții înaintea noastră.

Vă doresc să aveți parte de sărbători pline de bucurie alături de cei dragi!

Vă urez un an nou fericit, cu nenumărate împliniri!

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, România și Republica Moldova

Leave a comment