Dragi prieteni,

Luna ianuarie este dedicată serviciului vocațional, una dintre căile de deservire ale Rotary.

Ce înseamnă de fapt Serviciul Vocațional? Serviciul mai presus de sine prin profesia noastră.

Le putem fi de folos celorlalți folosind abilitățile noastre individuale, fiind lideri în profesie, motiv pentru care am fost admiși în această organizație, pentru a răspunde nevoilor comunității. Îi inspirăm pe alții să acționeze cu integritate urmând principiile directoare ale Rotary. 

Conceptul de serviciu vocațional ne invită să încurajăm: – standarde etice ridicate în afaceri și profesii; – recunoașterea demnității tuturor profesiilor; – onorarea profesiei fiecărui rotarian ca oportunitate de a servi societatea.

Serviciul vocațional este esența Rotary, temelia din care deservim comunitățile din întreaga lume. Noi, membrii Rotary, formăm o rețea globală de 1,2 milioane de vecini, prieteni, lideri, suntem cei care căutăm soluțiile, care văd o lume în care oamenii se unesc și iau măsuri pentru a crea schimbări durabile – pe tot globul, în comunitățile noastre și în noi înșine. Cuvintele cheie care ne diferențiază sunt “iau măsuri”, ACȚIONEAZĂ, de aceea ne definim ca fiind OAMENI DE ACȚIUNE.

Aceste zile de început de an sunt un prilej bun să facem o introspecție și o analiză sinceră a felului în care servim comunitatea din care facem parte. DE CE SUNTEM MEMBRI ROTARY? Am observat că, în general, cluburile au doar o mână de oameni care se pot numi cu adevărat OAMENI DE ACȚIUNE. Îi știți foarte bine: sunt cei care se implică în proiecte, nu doar în faza de discuție, ci mai ales în faza de implementare. Sunt cei care își dedică timp, bani, talent și expertiză. Mai sunt și cei care nu au timp să se implice în proiecte, însă compensează prin susținere financiară. Sau acei membri care își oferă competențele spre serviciul celorlalți.

Valoarea orelor de voluntariat ale membrilor Rotary de pe întreg globul este estimată la 850 de milioane de dolari pe an. Atât ar costa comunitățile de pe glob dacă ar trebui să plătească pentru serviciile pe care voluntarii rotarieni le oferă gratuit. Cei 1,2 milioane de membri oferă 47 milioane de ore de voluntariat în folosul comunității în fiecare an. Este evident că serviciul de voluntariat în Rotary nu este doar o chemare care te face doar să te simți bine, sa fii doar beneficiarul notorietății Rotary, ci reprezintă una dintre cele mai puternice oportunități prin care să contribuim real, perceptibil, la dezvoltarea concretă, măsurabilă a comunităților din care facem și noi parte. Noi, membrii Rotary, suntem OAMENI DE ACȚIUNE care iau măsuri și produc schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. 

Însă, din păcate, există și membri care nu contribuie cu nimic, sunt într-o INACȚIUNE în cadrul cluburilor, dar beneficiază de prestigiul acestei organizații în slujba căreia milioane de 

oameni au investit timpul prețios din viața lor, bani, competențe, suport și da, emoție. Îi știți prea bine. Dacă tolerăm astfel de membri care există doar pentru a trage foloase de pe urma acestei organizații fără să dea ceva înapoi, creăm un deficit de imagine acestei organizații. Este inadmisibil ca în Rotary, într-o organizație de voluntariat cu o notorietate fabuloasă, să avem voluntari care nu fac nimic, au doar calitatea de membri, sau doar mimează, fac paradă, pentru agende personale ascunse. Din momentul chartarii fiecărui club într-un district, din momentul intrării în club a fiecărui membru, suntem conectați, suntem înfrățiți, suntem o familie, putem colabora, ne putem angaja în proiecte dedicate comunității, respectând regulile din Rotary. Dar putem să facem ceva: putem să îi motivăm să se implice. Fiecare dintre noi poate lua în considerare aceste sugestii:

 • Vorbiți despre profesia voastră în club și alocați timp pentru a afla despre ocupațiile colegilor;
 • Folosiți-vă abilitățile și expertiza pentru a servi o comunitate;
 • Exersați-vă profesia cu integritate și inspirați-i pe alții;
 • Comportați-vă etic prin cuvintele și acțiunile voastre; 
 • Ajutați tinerii să își atingă obiectivele de carieră;
 • Îndrumați și încurajați pe alții în dezvoltarea lor profesională.

Profesioniștii autentici se alătură unui club Rotary doar dacă regăsesc în cluburi reprezentanți de valoare în activități sau profesii. Se conving repede dacă au șanse să performeze și în voluntariat în cadrul cluburilor noastre. 

Așa că rotarienii au o dublă responsabilitate: își reprezintă vocația în cadrul clubului lor și exemplifică idealurile Rotary în locul lor de afaceri. Rotary este un loc în care suntem invitați să venim cu dăruire, cu sufletul deschis spre prietenie, conexiune autentică și serviciu mai presus de sine. Nu este un loc care să ne consume timp, resurse financiare, energie, sănătate, pentru cauze oculte, manipulatoare, ci unul în care să dăruim cu drag timp, bani, expertiză și implicare. 

Niciun Rotarian nu ar trebui să se simtă presat să investească mai mult timp decât ar trebui să solicite vreodată o poziție de voluntar sau să își neglijeze familia. Aceasta este o problemă cu care se confruntă tinerii din Rotaract, Rotary sau potențialii membrii. De aceea, una dintre prioritățile președintelui Mark Maloney este echilibrul cerințelor Rotary cu angajamentele profesionale și familiale. Prezența copiilor sau soțiilor la evenimentele clubului încurajează alți părinți, sau prieteni, să se alăture clubului nostru și ne oferă o atmosferă familială. Așa cum spune și președintele Mark Maloney, trebuie să promovăm o cultură în care Rotary nu concurează cu familia, ci o completează. Aducerea familiei la evenimentele Rotary nu este doar distractiv pentru ei, ci îi expune lumii și îi familiarizează cu mediul Rotary.

Acesta este și scopul cluburilor noastre: să devină a doua familie, una în care membrii să își dezvolte competențele prin dăruire, un mediu definit de Testul celor 4 Căi și o atmosferă familială. De aceea, această scrisoare va fi ceva mai practică. Cum putem să fim de folos prin profesia noastră?

IDEI DE PROIECTE – găzduiți un eveniment de networking de afaceri cu profesioniști non-Rotary din comunitate; – oferiți consiliere în carieră pentru adulți șomeri, persoane și comunități aflate în nevoie; – oferiți îndrumare în carieră tinerilor (de exemplu, țineți o zi de carieră sau începeți un program de mentorat); – aplicați-vă abilitățile profesionale într-un proiect.

GĂSEȘTE-I PE CEILALȚI – Rotary FELLOWSHIPS sunt grupuri internaționale de rotarieni care urmăresc un interes profesional sau recreativ comun; – Aplicați pentru burse Rotary legate de profesia dumneavoastră. Dacă nu există, luați în considerare organizarea uneia.

ACȚIUNE – Grupurile de acțiune rotariană sunt grupuri internaționale de rotarieni, participanți la programul Rotary și studenți care ajută cluburile să planifice și să implementeze proiecte într-o anumită zonă de serviciu; – Alăturați-vă unui grup de acțiune Rotarian pentru a vă folosi abilitățile pentru a susține proiecte Rotary din întreaga lume.

ALTE ACȚIUNI

 • Abonați-vă la Newsletter-ul Vocational Service, o publicație electronică trimestrială gratuită www.rotary.org/newsletters
 • Găsiți sprijin pentru un proiect de servicii profesionale de club în Rotary Ideas 
 • Împărtășiți succesul proiectelor de servicii profesionale pe Rotary Showcase pentru a îi inspira pe alții și pentru a promova eforturile noastre colective de îmbunătățire a comunităților din întreaga lume
 • Aflați cum să organizați o echipă de formare profesională în colaborare cu rotarieni din alte părți ale lumii, folosind Global Outlook.

LA LOCUL DE MUNCĂ În calitate de lideri în afacerile și profesiile voastre, puteți avansa standarde etice ridicate, fiind un exemplu pozitiv în rândul colegilor și al comunității lor. Iată câteva moduri specifice de integrare a eticii în viața de zi cu zi:

 • Discutați și subliniați onestitatea, responsabilitatea, corectitudinea, integritatea și respectul atunci când angajați, instruiți și supervizați angajații;
 • Lăudați și încurajați comportamentul exemplar al colegilor;
 • Demonstrați angajamentul personal față de standarde etice ridicate în relațiile cu clienții, furnizorii și asociații de afaceri, tratând fiecare interacțiune de afaceri cu grijă și considerație;
 • Promovați practici sociale și ecologice responsabile în afacerile și organizațiile dvs.

Acest ghid util oferă informații, resurse și idei de proiect legate de serviciile profesionale. Puteți descărca o copie de aici: https://my.rotary.org/en/document/introduction-vocational-service

Rotary nu este doar o organizație în care facem voluntariat. Rotary este, în primul rând, o filosofie care se răsfrânge, în timp, asupra tuturor domeniilor vieții noastre. Nu degeaba membrii mai vechi spun că Rotary este un mod de viață. Este testul celor 4 căi care ne modelează gândirea, apoi vorba, acțiunea și impactul nostru în această lume. Vă doresc ca acest email să vă încurajeze să descoperiți felul în care puteți să contribuiți și mai mult în această lume prin talentul și cunoștințele voastre. Faptul că putem face voluntariat înseamnă că avem de unde să oferim și celorlalți. Să ne reamintim că suntem aici pentru puțină vreme, așa că să ne gândim să luăm măsuri, să lăsăm ceva frumos în urma noastră. Vă invit să contribuiți și mai mult la dezvoltarea comunităților din care faceți parte prin cel mai simplu mod: prin profesia voastră. Să aveți un an nou plin de bucurie și realizări! 

Crezul meu: Dăruind mă îmbogățesc. 

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, Romania si Republica Moldova

 

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

LINK-URI UTILE

GLOBAL GRANTS

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

 

Leave a comment