Luna noiembrie este luna dedicată Fundației Rotary, o lună în care înțelegem mai profund ce înseamnă cu adevărat această organizație. Îți doresc să regăsești în programele Fundației Rotary multe oportunități pentru proiecte care să vină în sprijinul comunității din care faci parte. Este o ocazie perfectă pentru a ne readuce aminte că la baza tuturor acestor inițiative și bani strânși cu scop caritabil stă dărnicia, iubirea de semeni, compasiunea, dedicarea și prietenia. Să celebrăm împreună, prin tot ceea ce gândim, spunem și facem, spiritul Rotary, cel care într-adevăr face diferența.

De ce suntem diferiți? Ce face diferența? FAPTELE. Ele “vorbesc” cel mai tare despre noi.

Devenim rotarieni prin implicare și rezultate, prin constanță și menținerea valorilor. A deveni rotarian este un proces îndelungat, în care testul celor 4 întrebări devine busola interioară. Abia apoi înțelegem cu adevărat ce înseamnă această organizație, care este scopul nostru și ce ne leagă de ceilalți rotarieni din întreaga lume. Prin această prismă putem să înțelegem ce înseamnă People Of Action și Rotary Connects The World.

Prin tot ceea ce facem, construim viitorul pe care îl lăsăm moștenire generațiilor care  vin după noi. Suntem datori să lăsăm copiilor noștri o lume mai frumoasă decât am găsit-o și să îi învățăm și pe ei să facă la fel. Să arătăm lumii impactul acțiunilor noastre nu pentru a ne lăuda, ci pentru a le arăta că se poate și pentru a-i inspira.

Rotary este singura organizație care are o fundație, un fond comun de donații. Lasă-mă să te port puțin prin istoria noastră pentru a înțelege mai bine cine suntem și încotro ne îndreptăm.

Acum mai bine de 100 de ani, câțiva oameni cu o viziune măreață s-au adunat pentru a  garanta succesul generațiilor viitoare.

1917: Preşedintele RI, Arch C. Klumph, a propus să se înfiinţeze, cu scopul de a face bine în lume, un fond comun de donaţii. Prima donație: 26,50$. Ulterior, acest fond a fost redenumit Fundaţia Rotary şi a devenit o entitate distinctă în cadrul Rotary International.

1919: Fundaţia a făcut prima sa donaţie de 500 de dolari, în folosul Societăţii Internaţionale pentru Copiii Infirmi.

1919: primul program al Fundaţiei, precursor al Burselor Ambasadoriale (Ambassadorial Scholarships) ale Fundaţiei Rotary

1965-66: trei noi programe au fost lansate: GSE (Group Study Exchange), premii pentru instruire tehnică şi subvenţii pentru activităţi în concordanţă cu obiectivul Fundaţiei Rotary, denumite mai târziu Matching Grants

1978: Programul de burse Sănătate, Inaniţie şi Umanitate (Health, Hunger and Humanity — 3-H Grants)

1980: Voluntarii Rotary

1984-85: PolioPlus

1986: Bursele pentru Profesori universitari

1987-88: primele forumuri de pace și programe pentru studiul păcii şi al conflictelor.

În tot acest timp, sprijinul Fundaţiei a crescut enorm. De la prima donaţie de 26,50 dolari, în 1917, s-au primit contribuţii în valoare de mai mult de 1 miliard de dolari.

Numai în anul 2003-2004, au fost donaţi peste 70 milioane de dolari.

Până în prezent, mai mult de un milion de persoane care au donat 1000 dolari Fondului Programelor Anuale, sau în numele cărora s-a contribuit cu această sumă, au fost recunoscute ca Paul Harris Fellows.

Un astfel de sprijin puternic, împreună cu implicarea rotariană în întreaga lume și partenerii care se alătură misiunii noastre, asigură Fundaţiei Rotary un viitor stabil, în timp ce ea îşi continuă activitatea vitală pentru înţelegere internaţională şi pace în lume.

De fapt, misiunea Fundaţiei Rotary este aceea de a le da rotarienilor posibilitatea să contribuie la promovarea înţelegerii şi păcii în lume, prin ameliorarea sănătăţii, sprijinirea educaţiei şi reducerea sărăciei. Fundaţia e o corporaţie non-profit, susţinută numai prin contribuţiile voluntare ale rotarienilor şi ale prietenilor Fundaţiei care-i împărtăşesc viziunea despre o lume mai bună.

Paul Harris spunea că orice ar însemna Rotary pentru mine sau pentru tine, lumea ne va cunoaște pentru rezultatele pe care le obținem. Ne-am angajat să servim mai presus de sine și nu ne este frică să visăm la scară largă sau să ne stabilim obiective îndrăznețe. Misiunea noastră începută în anii 80 a părut imposibilă pentru mulți, însă azi, după 30 de ani, cazurile de poliomielită au scăzut cu 99,9%. Putem. Însă doar împreună putem.

Suntem o națiune a oamenilor care schimbă această lume prin serviciul mai presus de sine. Contribuția noastră către Fundația Rotary asigură resursele de care au nevoie toți membrii Rotary pentru a proiecta și implementa proiecte durabile, an de an.

Fundația Rotary crește valoarea donației noastre, păstrând și investind contribuția inițială și cheltuind doar o parte din câștig. Această strategie sprijină astăzi cauzele Rotary, în timp ce generează fonduri care vor continua activitatea viitorilor rotarieni angajați în a face bine peste tot în lume.

Dacă tu sau prietenii tăi doriți să sprijiniți anual Fundația Rotary într-un mod substanțial, puteți deveni membri ai Societății Paul Harris. Societatea recunoaște persoanele care contribuie anual cu cel puțin 1.000$ la Fondul de programe anuale, PolioPlus, partenerii PolioPlus sau Programul umanitar de granturi. Oricare ar fi suma, vezi deja cum valoarea contribuției tale schimbă vieți și comunități. Ceea ce faci astăzi va contura următorul secol de serviciu. Moștenirea ta este promisiunea Rotary.

Din 1917 și până acum, Fundația Rotary a cheltuit peste 3,7 miliarde $ pentru a ajuta oamenii și comunitățile prin proiecte pentru apă curată, sanitație, educație, pace și eradicarea poliomielitei. De mai bine de 100 de ani am dovedit că suntem aici să lăsăm o lume mai frumoasă în urma noastră, iar acum impactul nostru în lume poate fi amplificat. Prin banii strânși în Fundația Rotary reușim să facem proiecte cu impact major și măsurabil.

Între 22-24 noiembrie poți participa la seminarul anual de instruire al Fundației Rotary la care cluburile trebuie anual să participe pentru a obține MOU. MOU este indispensabil pentru cluburile care implementează Global Grants, bani proveniți din Fundația Rotary prin care se realizează proiecte cu impact major și măsurabil. Găsești aici toate informațiile http://www.evenimenterotary.ro 

Rămâi conectat la paginile de social media pentru a descoperi materiale educative și noutăți despre proiectele rotarienilor din Districtul D2241.

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, România și Republica Moldova

LINK-URI UTILE:

GLOBAL GRANTS

https://my.rotary.org/en/take-action/apply-grants/global-grants

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

http://msgfocus.rotary.org/c/1691gbTWM7CL0OhpP1HZ8nCkhOk

Te invit sa te conectezi cu mine și să fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

Leave a comment