Dragi prieteni,

9.2 milioane $

Este suma pe care Fundația Rotary a cheltuit-o pentru creșterea economiilor locale și reducerea sărăciei anul trecut

795 milioane oameni – sau 1 din 9 oameni din lume – nu au suficientă hrană

60% dintre oamenii flămânzi ai lumii sunt femei și fete

70% dintre cei mai săraci oameni din lume trăiesc în zonele rurale și depind de agricultură și activități conexe pentru traiul lor

Aceste statistici sunt la nivel global, ceea ce înseamnă că includ România și Republica Moldova.

Oamenii se luptă zilnic cu sărăcia, principala lor ocupație fiind agricultura de subzistență și creșterea animalelor. Cel mai alarmant este faptul că cei care sunt la școală se luptă cu foamea chiar și în timpul orelor de curs. Se luptă să trăiască cu senzația de foame continuă și să își ignore stomacul gol în fiecare zi.

Nu ne sunt străine știrile despre sărăcie și foamete, însă cu siguranță cred că înțelegem pe deplin realitatea acestor cifre: România conduce clasamentul european al copiilor săraci cu 51%, urmată de Bulgaria, unde 45,2% dintre copii se află în risc de sărăcie. Da, copiii români de la ţară sunt cei mai săraci copii din Europa: unul din zece merge la culcare flămând deoarece multe familii abia reuşesc să le asigure mai mult de două mese pe zi. Mai mult, tendinţa este ca sărăcirea celor mici să se accentueze anual cu 1%.

Întrebarea este ce facem? Cel mai simplu ar fi să ne asigurăm că au parte de toate mesele principale, însă asta nu-i va ajuta pe viitor. În loc să le dăm pești, îi ajutăm cu adevărat doar dacă îi învățăm să pescuiască. 

Suntem în luna octombrie, lună în care Rotary se dedică dezvoltării economiei locale, luna în care  eforturile noastre au ca obiectiv dezvoltarea spiritului antreprenorial și autosuficiența economică pentru a crea schimbări reale, de durată în comunități.

Dezvoltarea economică este strâns legată, chiar direct proporțională cu educația. Cu cât un om este mai educat, cu atât șansele lui să iasă din sărăcie și să își croiască un parcurs frumos în viață cresc. Există proiecte în Districtul nostru prin care modificăm perspectivele și ajutăm comunitățile în nevoie, oferind familiilor o cale viabilă de ieșire din sărăcie. Unele au în vedere pregătirea profesională, mentoratul, susținerea afacerilor mici de familie, iar altele accesul la locuri de muncă bine plătite. Cred cu tărie că eficiența noastră se află în faptul că îi învățăm și îi susținem pe oameni să învețe o meserie cerută pe piața muncii, îi susținem să-și conștientizeze și să își valorifice potențialul, să își transforme mentalitatea și să devină o forță economică. Permițându-ne să canalizăm resursele comunității, deschidem noi uși. Când facem astfel de proiecte, oricât de mici ar fi, noi de fapt schimbăm lumea.

Direcții de acțiune: 

  SĂ POȚI SĂ TRĂIEȘTI DIN MUNCA TA. Sistematizarea învățământului profesional pentru toate tipurile de formare întârzie să se adapteze realității, de aceea una dintre cheile dezvoltării economiei este dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic. Însă, dacă vrem să mergem cu un pas mai departe, să dezvoltăm cu adevărat o economie competitivă, trebuie predată, cultivată și dezvoltată MENTALITATEA  LUCRULUI BINE FĂCUT. 

Ce ne diferențiază de SWISS QUALITY? Simpla atenție la fiecare etapă a procesului, meticulozitatea, astfel încât fiecare detaliu să fie realizat perfect. Atât și nimic mai mult. Este o chestiune de mentalitate, de educație. 

Un exemplu de proiect este cel dezvoltat de către clubul din care fac parte în colaborare cu Rotary Club Sunrise California, District 5220. Obiectivul este să asigurăm elevilor din comunele din județul Bihor condiţiile necesare deprinderii unor meserii utile zonei în care locuiesc şi anume: tâmplar, lăcătuş mecanic, frizer şi croitor. Au fost achizitionate, montate şi puse în funcţiune echipamentele specifice, s-au asigurat dotările cu mobilier, scule şi consumabile, astfel încât elevii să-şi poată forma şi testa aptitudinile şi să îndrăgească aceste meserii. Proiectul se derulează în strânsă colaborare cu primăriile şi conducerile şcolilor care au asigurat spaţiul şi personalul calificat pentru instruire.

link: https://rotaryoradea.ro/atrage-elevii-spre-meserii/

  SĂ FII UN LIDER. Cele mai performante instituții de învățământ din România și Republica Moldova învață performanța. Însă a sosit momentul să îi învățăm pe copii să își dezvolte încrederea în sine, să fie lideri, cei mai buni profesioniști, indiferent de domeniul lor de activitate. O chestiune de mentalitate ce trebuie predată de la cea mai fragedă vârstă. Un copil educat în spiritul inițiativei, comunicării deschise, inovației, dezbaterii constructive, al păcii sociale, al soluționării conflictelor și al colaborării, are drumul de succes asigurat. De ce tocmai pacea socială și soluționarea conflictelor în educația copiilor spre a deveni lideri? Dacă facem o comparație între țările sărace și cele dezvoltate, vedem că pacea socială reduce violența de orice fel, conflictele și războaiele, asigură un climat stabil, propice dezvoltării, respectării drepturilor omului, distribuției echitabile a resurselor, a circulației informațiilor, a cultivării relațiilor diplomatice cu statele vecine și alți actori internaționali, pacea  socială asigură dezvoltarea capitalului uman de înaltă calitate, reduce corupția și asigură buna funcționare a instituțiilor publice. Iar beneficiile păcii pot fi măsurate, pe termen lung, în indici economici. 

  Succesul, deci, depinde de mentalitate, iar dacă ne dorim succes, trebuie să începem ACUM să ne educăm generațiile în acest spirit al leadershipului. Vasile Dâncu, renumitul sociolog, a concluzionat în urma studiilor efectuate că România este o societate cu încredere limitată. Că la 30 de ani de destin “second hand”, România pare devastată de neîncredere: în instituții, dar în primul rând în ceilalți oameni. Iar dacă ne uităm la superputeri, la baza economiilor sănătoase stă încrederea în sine dar și încrederea  în ceilalți oameni.

  SĂ CONTINUI SĂ ÎNVEȚI. Dacă ne dorim să trăim adaptați acestor vremuri, este necesar să ne continuăm formarea educațională, să ne adaptăm la schimbare. În timp ce multe sectoare vor dispărea, altele vor apărea și , odată cu ele, noi profesii și oportunități. Pregătirea continuă este o șansă pentru fiecare dintre noi să ne adaptăm vremurilor în continuă schimbare, dar și să ne dezvoltăm competențele și să ne conectăm la alte persoane cu aceleași pasiuni. 

  SĂ SCRII PLANURI DE AFACERI CA SĂ OBȚII MICROCREDITE. Odată educați, micii antreprenori folosesc microcreditele pentru a-și dezvolta micile afaceri. Antreprenorii din comunitățile rurale pot împrumuta bani pentru a cumpăra animale sau culturi vegetale, sau pot primi instruire în agricultură durabilă. De exemplu, Clubul Rotary Oradea, clubul din care fac parte, în parteneriat cu Cluburile Rotary Salida și Modesto din California, SUA, au inițiat derularea unui program de susținere și promovare a micilor afaceri bihorene. În cadrul unui program de educație și sprijin, antreprenorii primesc atât consultanță pentru dezvoltare antreprenorială, cât și o microfinanțare între 3.000 și 16.000 lei sub formă de împrumut destinat consolidării și dezvoltării afacerii. Este un instrument extrem de util, în special pentru agricultori sau meseriași. 

Link: https://rotaryoradea.ro/microfinantare/

– O altă posibilă direcție, adoptată frecvent de către membrii Rotary la nivel internațional, este adoptarea unui sat. Folosind o strategie multifațetată și coordonată, membrii Rotary îi pot învăța pe locuitorii de la sate cum să  spargă ciclul sărăciei în comunitățile sărace. Putem instrui oamenii pentru a deveni resurse pentru comunitatea lor, oferind activități în rețea, consultanță cu privire la dezvoltarea de noi afaceri și formare în domeniul matematicii și managementului financiar. Putem să învățăm fermierii abilitățile de care au nevoie pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, pentru a controla eroziunea solului și pentru a-și comercializa produsele.

  Dezvoltarea economică este, deci, direct proporțională cu educația. Cu cât suntem mai educați, cu atât mai bine ne va merge și cu atât mai mult ne va crește stima și încrederea în sine. Țările dezvoltate au înțeles demult acest lucru și nu ne rămâne decât să ne uităm cu jind la sistemele lor educaționale sau să facem primul pas ACUM. 

  Să facem primul pas și să luăm oglinda în mână, să ne îndreptăm atenția spre noi, cei care nu intrăm în statisticile de mai sus. Noi ne permitem să facem voluntariat, să ne dedicăm dezvoltării comunității din care facem parte. Avem această super-putere: PUTEREA DE A FACE VOLUNTARIAT, alegerea să ne folosim în acest fel timpul și resursele. Însă mai avem o super-putere  pe care poate nu am conștientizat-o pe deplin și care nu costă nimic: ALEGEREA. Puterea de a alege  ACUM  produse și servicii locale, autohtone. Puterea de a susține ACUM afaceri mici, locale, de familie, meseriași, artizani sau artiști, cumpărând de la ei lucrurile de care avem nevoie pentru traiul zilnic. Puterea de a susține ACUM afaceri responsabile cu mediul înconjurător sau care practică agricultură bio. Să facem noi primul pas ACUM.

  SĂ FACEM UN PACT CU AGRICULTURA. Adevărata provocare stă în a ne schimba și concenta atenția de la problemele mondiale la cele locale, specifice fiecărei țări. Necesitatea și responsabilitatea schimbării globale e mare, însă nu putem face decât ceea ce putem, acolo unde suntem, cu ceea ce avem. Adevărata schimbare va veni atunci când economiile naționale vor face pact cu agricultura, când cetățenii vor înțelege că puterea este în mâinile lor și că, dacă vor acces la alimentație de calitate, mai sănătoasă, mai echilibrată și la un preț accesibil, răspunsul este un pact între societate și agricultura locală. În acest fel, calitatea hranei va crește, iar agricultorii vor fi stimulați să devină și mai competitivi, să se educe mai bine și să inoveze în vederea dezvoltării afacerii. Mai mult decât atât, gustul unic al mâncărurilor de proveniență locală, dar și vinurile de calitate se pot transforma și într-un avantaj turistic extrem de competitiv, dinamizând industria turistică din România și Republica Moldova. Vedem că acest lucru se întâmplă deja. Fiecare dintre noi trebuie să înțeleagă că de agricultură depinde suveranitatea noastră alimentară și, deci, sănătatea și viitorul nostru.

Dacă vrem să progresăm, avem o singură șansă, o singură cheie: EDUCAȚIA. Educația începând de la grădiniță, la educație antreprenorială până la continuarea educației la orice vârstă. Iar momentul oportun e ACUM, prin ACȚIUNE, CONȘTIINȚĂ, UNITATE și MENTALITATE. 

Avem capacitatea de a schimba viitorul. Fiecare dintre noi, prin fiecare acțiune pe care o facem. Este o obligație. Este o responsabilitate. Nu va fi ușor, însă vreau să te invit să faci primul pas ACUM. 

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241

LINK-uri utile: 

VOCATIONAL TRAINING 

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwiR4crn3vrkAhVPs4sKHeCQBE0QFjAAegQIARAC&url=https%3A%2F%2Fmy.rotary.org%2Fen%2Fdocument%2Ffacts-about-vocational-training-teams&usg=AOvVaw37FqgYo-lsoaDcQwAalV4E

GLOBAL GRANTS 

https://my.rotary.org/en/take-action/apply-grants/global-grants 

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

http://msgfocus.rotary.org/c/1691gbTWM7CL0OhpP1HZ8nCkhOk

Te invit să te conectezi cu mine și să fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

https://www.facebook.com/marian.neagoe.aCUM/

https://www.instagram.com/marian.neagoe.acum/

https://www.youtube.com/channel/UCPogUGqhq9uVFFRdlU5tHFQ

Link-uri utile:

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

Leave a comment