Dragi prieteni, 

Aceasta este prima mea scrisoare în calitate de al 20-lea Guvernator al districtului nostru și mă simt extrem de onorat pentru acest privilegiu unic într-o viață de om, acela de a servi mai presus de sine Districtului, vouă, tuturor, celor care vă dedicați timpul pentru a face diferența în comunitatea în care trăiți. 

Mă întâlnesc tot mai des cu persoane care mă întreabă ce este Rotary. Le răspund simplu: oameni de acțiune. Rotary e format din lideri din diferite domenii care se reunesc, fac schimb de idei și acționează. Fapte, nu vorbe. Oameni care fac lucruri concrete cu impact măsurabil, care crează schimbări durabile în comunitățile lor. 

Însă e ceva ce ne unește, ceva ce ne-a adus laolaltă, ceva ce stă la baza a tot ceea ce facem. Așa cum bine a definit președintele Mark Maloney, Rotary este o organizație a indivizilor uniți de un scop comun, de o conexiune care se află în centrul experienței Rotary.  Într-adevăr, Rotary ne permite să ne conectăm unul cu altul în moduri profunde și semnificative, tocmai prin diferențele noastre. Ne conectează chiar și întâmplător la oameni pe care nu ne-am fi întâlnit niciodată dacă nu ar fi fost Rotary. Ne conectează la comunitățile noastre, la oportunitățile profesionale și la cei care au nevoie de ajutorul nostru. Această conexiune este prietenia, motorul Rotary, motorul dezvoltării oricărei comunități, motorul dezvoltării umane, sociale și economice. Prietenia aduce oamenii laolaltă și îi unește spre un scop comun. Pentru că nimeni nu poate schimba lumea de unul singur, forța eforturilor individuale, așa cum spune Paul Harris, nu cunoaște margini. Este un adevăr simplu, dar puternic, ce stă la baza întregii mele activități. 

Am început acest mandat plin de recunoștință pentru susținerea voastră, pentru încrederea pe care mi-ați oferit-o, plin de optimism și speranța că împreună putem crea o schimbare durabilă. Schimbarea începe în mentalitate, iar apoi se răsfrânge în propriile acțiuni, devenind în timp o constantă, o armonie între gând și faptă. 

 

Dintotdeauna am crezut că schimbarea de durată începe cu propria persoană, cu fiecare individ în parte, de jos în sus. Așa că am numit programul de guvernare pentru mandatul 2019-2020 Rotary Plantează ACUM, a cărui lansare a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Oradea. 

Mi-au fost alături prieteni dragi, printre care și celebrul Dorin D. Prunariu, primul și singurul cosmonaut român, și el membru Rotary. A vorbit despre momentele în care a văzut pentru prima dată planeta noastră din afară. O astfel de privire de ansamblu te schimbă pentru totdeauna, iar Dorin ne-a mărturisit că a simţit atunci nevoia să protejeze această planetă, atmosfera ei, solul, subsolul, zona marină. Rotary, pentru el, i-a oferit un cadru organizat în care să implementeze schimbarea ACUM. Sunt extrem de bucuros că oameni precum Dorin, cu vedere de ansamblu, se alătură organizației noastre și înțeleg scopul nostru comun, inspirând generații întregi să fie schimbarea ACUM pe care și-o doresc în lume. 

Ce înseamnă ACUM? Acțiune, Conștiință, Unitate, Mentalitate. Iar proiectele concrete pe care le susțin vizează sectoare precum ecologia, educaţia şi sănătatea. Totul, sub semnul celor 4 întrebări. Câtă vreme răspunsul la cele 4 întrebări este DA, vă garantez că schimbarea pe care o vom produce prin acțiunile noastre este una de durată. 

Am decis să îmi dedic acest an inspirării, împuternicirii și conectării oamenilor cu vocea și viziunea Rotary pentru un viitor mai bun. Lumea are în continuare nevoie de lideri, și poate ACUM mai mult ca niciodată. Nouă nu ne lipsesc soluțiile la problemele noastre. Avem nevoie de oameni care au perspective diferite, care să ne confrunte modul tradițional în care vedem lucrurile și să ne determine să ne schimbăm modurile actuale de gândire, care să canalizeze viziunea noastră într-un progres care să fie în beneficiul tuturor. Avem nevoie de mai mulți lideri la toate nivelurile societății, avem nevoie de mai mulți juriști, gânditori, oameni de  afaceri, de știință, ingineri, artiști, de oamenii de toate zilele, de peste tot. Pentru că avem nevoie de puncte de vedere diferite, să ne intensificăm eforturile, să realizăm că soarta noastră este întrețesută și că împreună putem realiza ORICE ne propunem. Să ne ajutăm să ne ducem ACUM soarta într-un viitor mai strălucitor, să lăsăm ACUM o moștenire durabilă generațiilor care ne urmează. Aer curat, educație sănătoasă și sănătate.  Lucruri de bază, pe care însă noi le-am neglijat. ACUM e momentul să facem ceva. Iar Rotary chiar face. 

Mă uit cu drag în fiecare zi la proiectele pe care le postați și îmi crește inima de fiecare dată când văd câte lucruri minunate faceți pentru comunitățile din care faceți parte! Sunteți exemple demne de urmat, iar eforturile voastre merită să fie cunoscute de către toată lumea și amplificate. Poveștile voastre sunt cele care se remarcă cu adevărat, poveștile legăturii dintre voi, cei care sunteți uniți de prietenie, care vă întâlniți prin servicul mai presus de sine, voi, cei care ați reușit să îmbunătățiți în bine viețile oamenilor. 

De accea, împreună cu echipa mea, vom face cunoscute proiectele voastre lumii întregi. Într-un ocean de indiferență și negativitate, faptele voastre bune nu doar că fac diferența, dar sunt sursă de inspirație pentru alții care văd că se poate. Ceea ce îmi propun în mandatul meu este să promovez lucrurile frumoase pe care le faceți atât în District, cât și la nivel internațional, să cresc generații noi de lideri și să învățăm împreună cum să ne amplificăm eforturile. Toate seminariile de pregătire a noilor echipe de conducere a cluburilor au fost publicate pe platforma noastră de evenimente. Și membrii simpli, fără funcții de conducere, pot să vizioneze toate aceste materiale video. Vă asigur că veți descoperi elemente care vă pot ajuta să performați mai bine în plan personal și profesional. 

Vă chem să ne fiți alături în continuare prin implicarea voastră activă în activitățile cluburilor din care faceți parte și să vă readuceți aminte că prietenia este liantul de bază dintre noi. Vă chem să ne susțineți prin distribuirea mesajelor noastre pe paginile de socializare ale cluburilor și prin încurajarea colegilor din alte cluburi care fac proiecte de impact. Vă chem să ne susținem unii pe alții prin amplificarea mesajului nostru în mediul digital, dar mai ales în întâlnirile față în față. 

Conexiunea adevărată are loc atunci când petrecem timp de calitate unii cu alții. De aceea, vă propun să găsiți metode alternative și informale pentru a ține ședințele de club. Avem întreaga vară la dispoziție pentru a ne gândi cum putem face din întâlnirile cu prietenii rotarieni, un prilej de bucurie, sărbătoare și conexiune autentică. 

Celor care au intrat în noul mandat cu funcții de conducere, dar și celor care vor să aprofundeze cultura organizației noastre, vă las la dispoziție aceste resurse utile de traininguri, instrumente media și seminarii de pregătire specific pe care le-am pregătit special pentru voi, familia Rotary, toți cei 3500 de prieteni. 

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro 

https://brandcenter.rotary.org 

Vreau să vă mulțumesc anticipat pentru tot ce veți face. Mă simt profund onorat să vă fiu alături în calitate de Guvernator în demersurile voastre de a face lumea un loc mai bun, zi de zi, an de an.

Uniți de prietenia care este centrul experienței Rotary și mereu sub auspiciile celor 4 întrebări, vă chem să plantăm împreună Acțiune, Conștiință, Unitate și Mentalitate în viața noastră și în comunitățile din care facem parte. 

 

Cu prietenie, 

Marian Neagoe 

District Governor 2241

 

Te invit să te conectezi cu mine și să fii la curent cu ceea ce fac:

 

http://www.marianneagoe.com/

https://www.facebook.com/marian.neagoe.aCUM/

https://www.instagram.com/marian.neagoe.acum/ 

https://www.youtube.com/channel/UCPogUGqhq9uVFFRdlU5tHFQ

 

Link-uri utile: 

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro 

https://brandcenter.rotary.org 

 

Leave a comment