Dragi prieteni,

 

Suntem în plină revoluție tehnologică. Viitorul muncii începe deja să arate diferit pe măsură ce automatizarea și inteligența artificială înlocuiesc muncile manuale și repetitive. Conform specialiștilor, până la finalul lui 2030, roboții vor înlocui peste 800 de milioane de locuri de muncă la nivel global, de aceea e nevoie A.C.U.M. de o revoluție a mentalității, a dezvoltării competențelor care să deschidă noi oportunități în carieră, adaptate câmpului muncii. Copiii trebuie pregătiți, nu pentru acumulare de informație, ci pentru a-și dezvolta gândirea critică, înțelegerea conceptelor, limbajul digital, creativitatea, inovația, competențele antreprenoriale, voluntariatul, implicarea în viața civică, cercetarea, valorile și munca în echipă.

 

În 2019, România are în continuare școli și grădinițe cu toalete în curte, exact ca în Evul Mediu. Sistemul de predare e, în multe cazuri, bazat pe frică, evaluare uniformă, predare de informație și evaluarea capacităților de memorare, un loc în care e încurajată obediența, conformarea, tăcerea, competiția, dezbinarea. Desigur, nu este peste tot la fel, există și excepții, dascăli foarte talentați și dăruiți, însă dacă ne uităm la generațiile de absolvenți, nu putem avea speranțe foarte mari pentru viitorul lor.

 

39% din tinerii absolvenți de liceu nu au abilități minime care să le permită să înțeleagă un text sau să facă un raționament logic ori științific elementar. În clasamentul european al analfabetismului funcţional, România ocupă primul loc. Şi acest lucru înseamnă că şcoala nu este în stare să-i înveţe mare lucru pe elevi. Sistemul românesc produce absolvenți capabili să memoreze și să reproducă multe informații, într-un mod semiautist, dar care nu reușesc să folosească informațiile respective în viața de zi cu zi. Practic, condamnăm jumătate dintr-o generație să nu facă parte din economia viitorului. Și, culmea, în tot acest timp, 98,5% dintre profesorii români se consideră bine și foarte bine pregătiți în ceea ce privește pedagogia disciplinei predate, în timp ce în Finlanda, doar 64%. Rezolvarea analfabetismul funcțional ar fi trebuit să fie demult o prioritate pentru România, însă nu există o strategie oficială concretă în acest sens.

 

Dacă există o soluție pentru toate problemele cu care ne confruntăm azi, aceea este o EDUCAȚIE ADAPTATĂ TIMPURILOR. Este motorul dezvoltării culturale, sociale, a valorilor și a economiei. O SOCIETATE EVOLUATĂ ESTE O SOCIETATE EDUCATĂ. Ceea ce vedem azi în jurul nostru este rezultatul educației pe care am primit-o acasă și în școli.

 

E timpul să discutăm sincer și deschis despre problemele pe care le avem ca națiune. Suntem fabrică de angajați pentru Europa și nu suntem în stare să ținem acasă oamenii competenți. Pregătim generații de angajați, de mașini de recitat informație, de obedienți, de victime ale sistemului, oameni lipsiți de inițiativă și lipsiți de încredere în ei, pentru care singura salvare este evadarea din țară. Tarele comunismului încă nu au dispărut din sistemul de învățământ, iar cea mai mare problemă este că dascălii, cei care sunt chiar arhitecții viitorului, sunt cei care au cea mai mare nevoie de adaptare la psihologia acestor generații și la noile tendințe globale. Meseria de profesor este poate cea mai importantă din țară. Dascălii, cot la cot cu părinții, modelează generațiile care duc țara mai departe, ei setează starea și modul de operare al acestei națiuni, ei poziționează generații întregi prin felul în care îi învață să gândească. Însă ei se zbat într-un sistem în care nu le sunt recunoscute meritele și nu le sunt răsplătite eforturile.

 

A sosit momentul în care nu mai putem băga sub preș ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru a ne redresa țara, pentru a permite fiecăruia să-și găsească locul în cadrul marii transformări care a început deja în lume, primul loc în care trebuie să ne îndreptăm atenția este sistemul de învățământ. Iar acest lucru trebuie făcut URGENT.

 

Care este cultura pe care vrem să o promoveze sistemul de învățământ? Aceasta este cea mai importantă întrebare dacă vrem să știm încotro ne îndreptăm ca popor. Înainte de toate, să ne asigurăm că avem dascăli care să dezvolte cel mai important lucru: MENTALITATEA copiilor, să îi pregătească nu doar pentru performanță, ci să devină lideri, învingători, să fie puternici, să fie îndreptați spre acțiune și conștiința lucrului bine făcut. Mai mult decât atât, să dezvolte lideri printr-o cultură incluzivă a blândeții, a compasiunii, a empatiei, a prieteniei, a cooperării și a unității. Să le dezvolte încrederea în ei înșiși, curajul, integritatea și acceptarea diversității. Plantând aceste semințe, copiii vor dezvolta o națiune, o cultură și o politică centrată spre valorile umane, o societate, avansată din punct de vedere moral, care își poate dezvolta singură nivelul de performanță tehnologică și economică. E timpul să acționăm ACUM prin Acțiune, Conștiință, Unitate și Mentalitate.

 

Organizația noastră are programe internaționale pentru perfecționarea dascălilor, alfabetizarea adulților, oferirea de burse, educarea refugiaților și programe de mentorat. Din postura de Guvernator al Districtului 2241, mă simt onorat să fac parte din această organizație preocupată constant de educația din România și Republica Moldova.

 

Vă felicit pe toți și vă sunt recunoscător pentru implicarea în proiecte educaționale, susținerea tinerilor talentați, a excelenței, a celor cu situație materială precară și pentru mentoratul pe care îl oferiți. Implicarea voastră în educația tinerilor le poate schimba semnificativ cursul vieții. De acest lucru sunt ferm convins deoarece am experiența unor proiecte educaționale districtuale în urma cărora am văzut destine schimbate.

 

Menționez cele două proiecte districtuale pe care le-am inițiat în urmă cu 4 ani:

Cartea Noastră cea din toate zilele” care are în vedere promovarea învățământului, premierea excelenței, colectarea de cărți pentru școli, grădinițe, biblioteci:

https://www.carteanoastraro.ro

 

Rotary Mentoring” care creează punți între cele 2 generații din Rotary (mentori) și Rotaract (mentee), fiind facilitată o experiență transformatoare pentru ambele părți:

http://mentoring.rotary2241.org

 

Fie că avem în vedere proiecte care aduc în prim plan nevoia de infrastructură în școli din România și Republica Moldova, fie că aducem o contribuție măsurabilă în îmbunătățirea calității învățământului, e timpul să ridicăm standardele și să ne amplificăm reușitele. Să realizăm că impactul nostru poate fi mult mai mare.

 

Putem susține școli, putem adopta școli, putem să ne unim eforturile și să oferim copiilor condiții adaptate acestor vremuri, putem premia profesorii care sunt o sursă de inspirație pentru elevi, putem oferi materiale didactice, burse și programe de pregătire. Imaginați-vă dacă fiecare club din Districtul nostru ar adopta o școală și ar atrage și alți parteneri economici în acest demers, cât de mult ar crește calitatea vieții copiilor?

 

De altfel, educația a fost principala arie de interes votată la Conferința Districtuală de la Timișoara din acest an, cea mai bună alegere ca direcție principală pentru proiectele din Districtul nostru.

 

Să ne îndreptăm atenția nu doar în această lună, ci de acum încolo, asupra educației. Dar, în primul rând, să fim exemplul demn de urmat pentru copiii noștri. Să nu uităm niciodată că schimbarea în lume începe în propria persoană și să îi învățăm și pe copiii noștri acest lucru.

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, Romania si Republica Moldova

 

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

 

LINK-URI UTILE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 


 

Leave a comment