Dragi prieteni,

În Grecia antică, ideea de pace era legată o perioadă primordială de armonie, stabilitate și prosperitate. În Imperiul Roman, pacea a fost adusă din sfera valorilor și transpusă în realitate prin Pax Romana, un mod stabil de organizare a vieții sociale și un sistem de ordine internațională. Azi, conform Declarației Universale a Drepturilor Omului, la baza libertății, a dreptății și a păcii în lume stă recunoașterea demnității și a drepturilor egale ale tuturor oamenilor. 

Acolo unde există pace, există prosperitate, deci creștere economică. Conflictele interne, discriminarea, tipul de regim, climatul social pentru construirea păcii și conflictul cu statele vecine joacă un rol mai important decât capitalul, forța de muncă, tehnologia și politicile economice ale pieței liberale. Pacea scade nesiguranța, neîncrederea și riscul, stimulând creșterea economică. Unde este pace, este progres. 

Nu e de mirare că misiunea Rotary este de a oferi servicii altora, de a promova integritatea și avansa înțelegerea lumii, bunăvoința și pacea prin comunitatea noastră de lideri de afaceri și profesioniști. Cum facem acest lucru? Prin cele 6 direcții de acțiune: susținem educația, salvăm mamele și copiii, luptăm împotriva bolilor, creștem economiile locale, asigurăm acces la apă curată și promovăm pacea. Însă toate acestea nu ar fi posibile fără existența păcii. Pacea este fundamentul, dar și liantul dintre toate ariile noastre de acțiune. Asemeni conflictului, pacea se hrănește din ea însăși: pacea generează mai multă pace, conflictul, mai mult conflict. 

Numărul mare de conflicte din întreaga lume a scos în evidență nevoia de profesioniști pricepuți în construcția păcii. Colaborarea organizației noastre de 75 de ani cu simpozioanele de pace și forurile de pace ale Organizației Națiunilor Unite este o declarație de continuitate și dedicare pentru construcția păcii.

Pacea este o valoare căreia Rotary i-a dedicat șase centre de studiu pentru a identifica și instrui profesioniști cu înaltă calificare pentru a deveni agenți ai păcii, burse și o arie specială de acțiune tocmai pentru că fără pace nu există progres. Marii lideri ai lumii din cele mai vechi timpuri și până azi vorbesc despre pace ca fiind idealul suprem al rasei umane. Însă, vă propun pentru câteva momente să ne luăm privirea de la imaginea de ansamblu și să ne îndreptăm privirea spre noi pentru că pacea începe cu propria persoană. Încercarea de a instaura pacea în lume prin transformarea interioară a indivizilor este dificilă, însă aceasta reprezintă singura cale. Așa cum spun marii lideri spirituali, iubirea, compasiunea și altruismul reprezintă fundamentul pe care se clădește pacea. Să ne oprim pentru câteva momente și să ne întrebăm: cum cultivăm aceste valori în noi înșine? Cum soluționăm conflictele care apar în viețile noastre și, da, câteodată chiar și în cluburile noastre? Și, mai mult decât atât, care sunt cele mai bune metode pentru a soluționa cât mai eficient aceste situații și pentru a promova un climat de pace?

Iată câteva idei pentru clubul tău:

  • desemnează un responsabil pentru pace și soluționarea conflictelor și organizează periodic dezbateri pe cele mai bune practici
  • alătură-te grupului de lucrători pentru pace https://www.rotarianactiongroupforpeace.org
  • donează și susține proiectele de pace de pe întreg globul https://my.rotary.org/en/donate
  • organizează evenimente în școli, grădinițe, comunități defavorizate, centre de reeducare sau închisori pe tema păcii și soluționării conflictelor
  • organizează concursuri de eseuri cu premii pentru elevi/studenți
  • organizează dezbateri publice sau video și invită specialiști în domeniu
  • participă la emisiuni tv/radio/interviuri în presă și vorbește despre modalități eficiente de construcție a păcii și soluționarea conflictelor
  • crează proiecte de pace durabile și eficiente și participă la Rotarian Peace Projects Incubator, Geneva – Elveția în 16-17 Iulie 2020 https://www.rotarianactiongroupforpeace.org/peaceincubator/

Te invit să ne împărtășești și nouă proiectele realizate de clubul tău și să ne spui despre impactul pe care proiectele de pace îl au în comunitatea ta. În Rotary, vedem pacea nu ca un concept abstract, ci ca o expresie vie, dinamică a dezvoltării umane și felul prin care noi ne punem amprenta asupra lumii. Dacă noi colaborăm pentru a crea pace la nivel local, putem produce schimbări durabile la nivel global. 

În data de 23 februarie, vom sărbători Ziua Mondială a Păcii și Înțelegerii și 115 ani de la fondarea organizației noastre în Chicago, Illinois SUA. Rotary este una dintre cele mai mari organizații de servicii umanitare non-profit dedicată îmbunătățirii condiției umane în comunitățile locale din întreaga lume. Este un moment de mare sărbătoare pentru noi și prietenii noștri de pe tot globul. Este un moment în care să ne aducem aminte de valorile care ne leagă. Vă invit să celebrăm împreună prin acțiuni dedicate celor 115 ani de serviciu mai presus de sine și să promovăm cea mai mare reușită a noastră: reducerea cazurilor de poliomielită cu 99,9% și vaccinarea a peste 2,5 miliarde de copii. Rotary reprezintă o forță a binelui care ne conectează unii cu alții, prin valorile comune, și cu întreaga lume, prin acțiunile noastre. Astăzi, mai mult ca niciodată, suntem chemați să devenim sursă de inspirație prin exemplul personal pentru familia noastră, pentru colegii, prietenii, vecinii și membrii comunității noastre, prin felul în care facem diferența în jurul nostru. 

Înarmați cu putere >și curaj, pentru pace, pentru educație și sănătate, pentru prietenie în cadrul comunității cât și pentru planeta noastră îngăduitoare, pentru copiii noștri, pentru viitorul nostru, acum este momentul să pășiți în față, să vă înarmați cu toate cunoștințele necesare pe care le aveți la dispoziție și să vă asumați cu onoare rolul de oameni de acțiune. ACUM este momentul schimbării pentru fiecare dintre noi. 

Închei scrisoarea lunii dedicate păcii și soluționării conflictelor cu citatul celui care, acum 115 ani, a fondat o viziune pentru umanitate: „Orice ar putea însemna Rotary pentru noi, în exterior va fi cunoscut pentru realizările sale.” – Paul Harris.

Cu prietenie,

Marian Neagoe

District Governor 2241, Romania si Republica Moldova

 

Te invit sa te conectezi cu mine si sa fii la curent cu ceea ce fac:

http://www.marianneagoe.com/

Facebook  |  Instagram   |  YouTube

 

LINK-URI UTILE

GLOBAL GRANTS

GRANT MANAGEMENT SEMINAR LEADERS GUIDE

https://learn.rotary.org/members/learn/catalog

http://www.evenimenterotary.ro

https://brandcenter.rotary.org

 

TRAINING-URI

Training-uri Membership

Training-uri Leadership

Training-uri Fundraising

Training-uri Imagine Publica

Training-uri Fundatia Rotary

Leave a comment